Blat kuchenny – z granitu, marmuru, czy drewna?

Podziel się:

Blat kuchenny musi być nie tylko elegancki i stylistycznie dopasowany do wystroju kuchni. Musi być przede wszystkim funkcjonalny, a to znaczy, że powinien być odporny na wysoką temperaturę, czyszczenie środkami chemicznymi oraz uszkodzenia mechaniczne. Jaki blat do kuchni spełni te wszystkie wymagania?

Blat kuchenny – najważniejszy element kuchni

Funkcjonalna kuchnia musi być ergonomiczna, by praca, którą wykonujemy była jak najmniej uciążliwa. Wygodna kuchnia jest zaaranżowana zgodnie z trójkątem roboczym. Aranżując kuchnię nie można zapomnieć o długim blacie kuchennym, który jest niezbędny do gotowania. Optymalna wysokość blatu to 90- 92 cm. Typowa szerokość blatu to 60 cm. Warto pamiętać, że jeżeli chcemy blat kuchenny wykorzystywać do spożywania posiłków jego wysokość powinna być nie mniejsza niż 75 cm.

Blat kuchenny z drewna

Drewno jest materiałem, które nie traci na popularności i zawsze może liczyć na wierną rzeszę zwolenników. Dlaczego? Drewno, jako materiał naturalny, wprowadza do pomieszczenia ciepło, naturalność, harmonię. Świetnie sprawdzi się w kuchniach klasycznych, rustykalnych, włoskich, czy skandynawskich. Zaletą drewna jest łatwość jego obróbki, dzięki temu można je wielokrotnie odnawiać. Blaty z drewna egzotycznego są odporne na wilgoć. Wybierając blat z drewna krajowego musimy pamiętać, że są one mniej odporne na plamienie oraz zarysowanie, gdyż jest to drewno miękkie. Blaty z drewna źle znoszą kontakt z wysoką temperaturą. Postawienie gorącego garnka, czy blachy do pieczenia bezpośrednio na blacie nie jest najlepszym pomysłem. Blat bardzo szybko odbarwi się i będzie wyglądał nieatrakcyjnie. Chcąc przedłużyć żywotność drewnianego blatu koniecznie trzeba zabezpieczyć go lakierem.

Blat kuchenny z kamienia – czy warto?

Zastanawiając się nad wyborem kamienia na blat kuchenny warto rozważyć granit, porfir, bazalt, czy trawertyn. Kamień naturalny jest odporny na działanie wysokich temperatur. Jest również bardzo odporny na zniszczenia, dzięki temu bez obaw można bić na nim kotlety, czy stawiać gorące naczynia. Niewielkie uszkodzenia bez problemu można naprawić polerując blat kamieniem szlifierskim.

Marmurowy blat kuchenny

Blat z marmury jest elegancki i ekskluzywny. Jest niekwestionowaną ozdobą kuchni. Niestety wykazuje dużą absorpcję cieczy, co powoduje powstawanie nieatrakcyjnych plam oraz przebarwień. W kuchni musimy liczyć się z większą możliwością powstania plam z wody, wina, czy kawy. Chcąc zmniejszyć prawdopodobieństwo powstania plam blat marmurowy trzeba regularnie impregnować, a plamy natychmiast wycierać.

Decydując się na blat kuchenny z marmuru należy pamiętać, że w znacznej części jest on zbudowany z kalcytu. Jest to materiał miękki, podatny na uszkodzenia oraz zarysowania. Blat marmurowy wymusza na gospodarzach dużą ostrożność. Krojenie bez deski w bardzo krótkim czasie spowoduje, że blat będzie zniszczony i nie będzie już wyglądał atrakcyjnie.

Blat kuchenny z granitu

Blat granitowy to połączenie eleganckiego wyglądu z niesamowitą wytrzymałością. Granit wykonany z wykorzystaniem struktury użylonej daje niecodzienne wzory. Granit ziarnisty jest bardziej jednolity. Granit posiada bardzo wielu zwolenników, gdyż jest uznawany za materiał prawie niezniszczalny. Do wad blatów granitowych można zaliczyć ich ciężar, który może okazać się problematyczny w trakcie transportu oraz montażu. Kolejną wadą granitu może okazać się jego cena.

Podobne artykuły