Kompostownik – jak go zbudować, gdzie postawić, co wrzucać

Podziel się:
kompostownik

Kompostownik jest ekologicznym i prostym sposobem na własny organiczny nawóz. Pozwala on wykorzystać odpady i jednocześnie oszczędzać pieniądze. Odpady w ogrodzie powstają niemalże na każdym kroku. Podczas pielęgnacji żywopłotu, przycinania kwiatów czy też koszeniu trawnika. Warto je wykorzystać. Z poniższego artykułu dowiesz się wszystkiego, co związane z kompostowaniem.

Dlaczego warto założyć kompostownik?

Kompostownik w ogrodzie, to bardzo dobre rozwiązanie. Pomaga on obniżyć koszty związane z wywozem odpadów i jednocześnie umożliwia wyprodukowania za darmo wartościowego nawozu naturalnego. Czym jest kompostownik i dlaczego warto skorzystać z takiego rozwiązania?

Kompostownik jest zbiornikiem, który umożliwia składowania różnych odpadów organicznych. Mogą to być odpady z domu jak na przykład obierki z owoców i warzyw czy też skorupki z jajek. Mogą to być również odpady z ogrodu. Najczęściej będzie to trawa z koszenia, różne odpady roślinne z ogrodu czy też drobne gałązki.

W kompostowniku na skutek działania mikroorganizmów resztki podlegają rozkładowi i tworzą naturalny nawóz. Tak wytworzony nawóz możemy wykorzystać na przykład na działce czy też w ogrodzie. Warto pamiętać, że nie wszystko nadaje się do wrzucenie do kompostownika.

Do kompostownika nie powinniśmy wrzucać skórek z owoców cytrusowych. Ich działanie obniża aktywność mikroorganizmów odpowiedzialnych za rozkładania odpadów. |Do kompostownika nie powinno się również wrzucać mięsa oraz ryb. Unikać należy również liści dębów, orzechów oraz olchy.

Prawidłowo przebiegający proces nie powinien niepokoić nas zapachami. Jeżeli z kompostownika dobiegają do nas nieprzyjemne zapachy, to oznacza, że proces jest zaburzony i przebiega nieprawidłowo. Jedną z przyczyn takiej sytuacji jest wrzucanie wilgotnych roślin. Jeżeli wyczujemy nieprzyjemny zapach, kompost powinniśmy przerzucić i dodać specjalnej ogrodniczej kredy. 

Jak zrobić kompostownik?

Kompostownik jest bardzo prostą konstrukcją i bez problemu można wykonać go samodzielnie.  Jak zrobić kompostownik samodzielnie? Prosto. Na początku musimy określić wielkość kompostownika. Przyjmuje się, że powinna być to pojemność mogąca pomieścić miesięczną ilość odpadów. Musimy jeszcze pamiętać, aby pozostawić miejsce na powietrze, które jest niezbędne w procesie rozkładania odpadów.

Można przyjąć, że kompostownik o wymiarach około 1,5 m na około 1,3 m powinien w większości wypadków wystarczyć. W warunkach domowych możemy kompostownik zbudować z desek, starych palet czy też starej beczki. Jeżeli działka nie jest duża, to można kupić niewielki plastikowy kompostownik.

Budując kompostownik samodzielnie, potrzebować będziemy czterech palet tej samej wielkości. Przydadzą się również deski do zrobienia klapy. Oczywiście konieczne będą narzędzia oraz gwoździe. Budowę konstrukcji rozpoczynamy od ustawienia dwóch palet równolegle do siebie. Palety łączy ze sobą za pomocą trzeciej palety. Czwartą paletę powinniśmy przyciąć w około 1/3 wysokości. Również ją przybijamy do reszty palet. Odcięty kawałek to swego rodzaju drzwiczki, które umożliwiają łatwe wyciąganie kompostu.

Odpowiednie warunki kompostowania

Proces kompostowania powinien przebiegać według pewnego schematu. Pierwszym krokiem jest spulchnienie ziemi. Kolejnym krokiem jest wysypanie warstwy gałęzi. W tym miejscu zamiennie możemy użyć torfu. Kiedy już przygotujemy podłoże, zaczynamy właściwy proces składowania odpadów biologicznych z domu i ogrodu.

Bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej pryzmy kompostowej, ma to kluczowy wpływ na proces rozkładu resztek roślinnych. Układając kolejne warstwy, zalecane jest dosypanie kredy ogrodniczej lub dolomitu. Pryzma powinna mieć stałą wilgotność. W przypadku długiej suszy powinniśmy zadbać o odpowiednie nawodnienie. Dobrą praktyką jest comiesięczne przerzucenie kompostu.

Rodzaje kompostowników

Kompostowniki możemy podzielić według materiału, z jakiego są zbudowane, oraz na kompostowniki otwarte i zamknięte. Wybór konkretnego rozwiązania zależy od kilku czynników. Poniżej znajdziecie specyfikację poszczególnych rozwiązań.

Kompostowniki otwarte, to zazwyczaj zwykła skrzynia, która nie posiada dna ani klapy. Takiego rodzaju kompostownik można łatwo wykonać samodzielnie, jak opisano to wcześniej. Ścianki w kompostowniku nie mogą być szczelne. Jeżeli nie chcemy robić samodzielnie, bez problemu kupimy drewniane otwarte kompostowniki w sklepach ogrodniczych.

Kompostowniki zamknięte przeważnie wykonane są z plastiku. Pozwala to na utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz wilgotność. Specjalny system szczelin zapewnia odpowiedni dopływ powietrza.

Kompostownik drewniany

Kompostownik drewniany najlepiej wybierać bez gwoździ. Takie rozwiązanie pozwala na przenoszenie go w dowolne miejsce. Jest on łatwy w montażu i demontażu. W drewnianym kompostowniku resztki układają się na boki i przez to gorzej schną. Warto co jakiś czas jest podlewać kompost. Podlewać można zarówno wodą jak i gnojówką.

Kompostownik plastikowy

Kompostownik plastikowy zazwyczaj jest wykonany z grubego plastiku. Przeważnie wyposażony jest w zamykaną klapę. Mimo tego, że pokrywa nie jest obowiązkowa, to pomaga ona chronić przed wysychaniem. Niektóre odpady jak np. liście, chwasty rozkładają się szybciej niż w kompostowniku drewnianym.

Gdzie postawić kompostownik w ogrodzie?

Szukając idealnego miejsca na ustawienie kompostownika, powinniśmy szukać w miejscu zacienionym i jak najlepiej osłoniętego od wiatru. Takie miejsce pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę oraz wilgotność. Kompostownik powinien być ustawiony na ziemi, nie powinno być żadnej izolacji. Ziemia pod kompostownikiem powinna być pozbawiona trawy.

Kompostownik powinien być tak ustawiony, aby nie przeszkadzał sąsiadom. Miejsce usytuowania kompostownika znajdziemy w przepisach. Jeżeli nasz kompostownik będzie uciążliwy dla naszych sąsiadów, to musimy się liczyć z odpowiedzialnością cywilną z Art. 144 kodeksu cywilnego.

Kompostownik domowy

Kompostownik domowy ma bardzo wiele zalet. Oprócz korzyści dla środowiska pozwala na uzyskanie w pełni naturalnych nawozów. Dzięki stosowaniu kompostu materiały organiczne wracają do gleby, która jest w stanie zatrzymać znacznie więcej składników odżywczych.

Oczywiście kompostownik ma i pewne wady. Po pierwsze wymaga dużego nakłady pracy. Musimy regularnie go pielęgnować, aby zapobiegać nieprawidłowym procesom. Zdarza się, że kompostownik przyciąga gryzonie. W ogólnym rozrachunku jednak zdecydowanie warto mieć kompostownik.

Co wrzucać do kompostownika? Co wrzucać, a czego nie? 

Do kompostownika możemy wrzucać wiele różnych produktów. Najczęściej trafiają tam

  • resztki warzyw i owoców
  • fusy po kawie oraz torebki po herbacie
  • gałęzie, liście i resztki roślin
  • chwasty i skoszona trawa
  • skorupki z jajek
  • kartony i niemalowany papier, ręczniki papierowe

Część z wymienionych produktów należy rozdrobnić. Nie powinny być one dawane w dużej ilości, zaliczymy do tego grona np. trawę.

Czego nie kompostować?

Kompostownik jest idealnym miejscem na odpady organiczne. Jednak nie powinno się wrzucać do niego wszystkiego. Do kompostownika nie powinny trafić wędliny, resztki mięsa czy też kości. Do kompostownika nie powinno się również wrzucać chorych roślin.

Co przyspiesza kompostowanie?

Proces kompostowania możemy przyśpieszyć. Po pierwsze wskazane jest sypanie co 10-20 cm ziemię próchniczą. Kompost można również wzbogacić, dodając skorupki jaj. Należy pamiętać o regularnym napowietrzaniu. Jeżeli dopiero zaczynamy, to warto kupić kilka podstawowych elementów, które przyspieszą kompostowanie:

  • starter kompostowy – to specjalne bakterie, które przyspieszają rozkład
  • dżdżownice kompostowe
  • przerobiony kompost, który będzie zaczynem

Tych kilka prostych dodatków pomoże przyspieszyć procesy zachodzące w naszym kompostowniku.

Kompost jako nawóz jest lepszym rozwiązaniem niż obornik. Jest on również lepiej przyswajany przez rośliny w naszym ogródku. Kompost możemy również częściej stosować niż obornik. Jak widać postawienie kompostownika w swoim ogrodzie ma wiele zalet.

Podobne artykuły