Grill własnej roboty- grill murowany z wędzarnią krok po kroku

Podziel się:

Grill jest nieodłącznym atrybutem każdego działkowicza, a także każdego ogrodu. Dzięki niemu możemy miło spędzić czas w gronie najbliższych, a także przygotować smaczne potrawy. Ich smak jest nie do podrobienia. Wszyscy z niecierpliwością czekają na rozpoczęcie sezonu grillowego, a jeszcze większą radość i satysfakcje przyniesie nam własnej roboty, murowany grill. Dodatkowo wyposażony w wędzarnie, będzie nam służył przez kolejne lata.

Jak wybrać miejsce na grilla?

Jeśli zapadła już decyzja o budowie własnego grilla z wędzarnią, podstawowym pytaniem staje się: gdzie go postawić?. Od tego aspektu powinno się zacząć ogólne planowanie. Warto rozważyć postawienie grilla w zacisznej, oddalonej części ogrodu lub działki. Ma to swoje wady i zalety. Plusem jest to, że można spędzić czas w spokoju, bliżej natury, a dym nie będzie przeszkadzał osobom wypoczywającym w innej części ogrodu. Mankamentem tego rozwiązania, będzie jednak kłopot z donoszeniem wszystkich niezbędnych rzeczy. Zlokalizowanie go w bliskim otoczeniu domu, zapewni szybszy dostęp do niezbędnych produktów, jednak może pojawić się problem z docierającym do domu zapachem i dymem. Kolejnym aspektem jest konieczność znalezienia miejsca o równej powierzchni i względnie stabilnego. Musi być ono również suche, ponieważ nie będzie kumulowała ciepła i doprowadzi je do paleniska. Warto jest zafundamentować miejsce pod przyszłą konstrukcję. Dopasujmy miejsce na grilla również do własnych preferencji i potrzeb.

Grill murowany z wędzarnią- przygotuj projekt

Samodzielna budowa grilla z wędzarnią, może okazać się bardziej skomplikowana. Jednak nie jest to poza zasięgiem żadnego majsterkowicza. Należy zacząć od przygotowania odpowiedniego projektu. Należy w nim uwzględnić:

  • rozmiar- powinien być on realnie oszacowany na podstawie potrzeb przyszłych użytkowników. Jeśli w zamyśle jest przygotowywanie dużej ilość potraw, dla licznej rodziny lub znajomych, decyzją powinien być sporych rozmiarów grill z wędzarnią i odwrotnie.
  • sferę rusztu grillowego- czyli dopasowanie przestronności komory. Im większa komora, tym więcej opału będzie potrzebne.
  • wybór optymalnej lokalizacji- grill z wędzarnią zajmie sporo miejsca, należy więc mieć na uwadze maksymalna funkcjonalność i praktyczność.
  • dokładne wymierzenie i zaopatrzenie się w niezbędne do budowy materiały- oszacowanie ilości potrzebnych produktów jest możliwie dzięki wcześniejszym dokładnym pomiarom.

Na projekt można nanosić jeszcze poprawki, tak by przyszła konstrukcja spełniała oczekiwania użytkowników.

Budowa wędzarni z grillem krok po kroku

By zacząć budowę wędzarni z grillem, pierwszym krokiem jest zbrojenie betonowej płyty, na której przy pomocy betonowych bloczków, należy zbudować fundament. Będzie on stanowił podstawę do budowy ścian pieca, a także paleniska i komory wędzarni. Ważne jest, by na tym etapie nie zapomnieć o izolacji z folii lub papy. Następnie należy przejść do murowania ceglanej ściany. Przyda się poziomica, by grill z wędzarnią miał idealny pion. Na bieżąco warto też czyścic cegły z zaprawy, by instalować fugi. Zgodnie z preferencjami należy zamontować w konstrukcji futryny rewizji oraz palenisko i popielnik. Kolejnym krokiem jest budowa paleniska wędzarni i komór. Warto użyć ogniotrwałego kleju. Następnie należy osadzić zaizolowaną termicznie stalową rurę, by dym z wędzarni miał ujście. Po sukcesywnym zakończeniu tych etapów, można przejść do budowy komór wędzarni. W trakcie murowania, należy umieścić specjalne kątowniki w ścianach lub paliki, do zawieszania żywności. Ostatnim krokiem jest wybudowanie komina wędzarni. Podstawą jest zostawienie miejsca na zamontowanie szybra, a także otwór na podłączenie żaroodpornej rury.

Podobne artykuły